Palmarès 2015

GENEESKUNDE

Pr. Nordeyn Oulad Ben Taib

Professor Nordeyn Oulad Ben Taib is in 1969 geboren te Brussel. Hij volgde een specialisatie in neurochirurgie in het team van Prof. Jacques Brotchi. Sinds oktober 2003 is hij verantwoordelijk voor de afdeling Neurochirurgie in het UMC Sint-Pieter te Brussel. Hij heeft verschillende studies en onderzoeken gepubliceerd in talloze internationale wetenschappelijke publicaties waardoor hij met succes zijn doctoraatsthesis in de Gezondheidswetenschappen kon verdedigen aan de ULB in juni 2011.

Dr. Samir Kaddar

Dr. Samir Kaddar is gediplomeerd in anesthesie en reanimatie aan de ULB. Hij heeft een Master in Management en gezondheidsbeleid (sciencesPo – Parijs). Hij is voormalig voorzitter van de Medische raad, Oprichter-voorzitter van C3M, een internationaal competentienetwerk van Marokkanen in de wereld dat aan de basis ligt van verschillende projecten voor competentieuitwisseling en vorming tussen België en Marokko.

Doctoresse Majedeline Rahali

Dr. Majedeline Rahali is geboren in Marokko en licentiate in de geneeskunde en oftalmologie aan de ULB. Ze is lid van de Belgische vereniging voor oftalmologie. Ze is een vermaard specialist in orbito-palpaire chirurgie en voert operaties uit in verschillende Brusselse ziekenhuizen maar ook in Marokko.

PERSOONLIJKHEID VAN HET JAAR

Hakima Darhmouche

Een van de boegbeelden voor het nieuws op de tv-zender RTL-TVi. Hakima is licentiate in de communicatie en vormt in 2000 de brug tussen de mediaploegen van RTL. Aanvankelijk als journaliste/reporter, presenteert ze haar eerste journaal op 28 mei 2006 en mag ze grote evenementen verslaan (herdenking 10 jaar na 11 september in NY, de eerste verkiezing van Barack Obama, een ontmoeting met Hilary Clinton). In 15 jaar tijd rijgt ze de ontmoetingen met burgers, verkozenen, sociaal werkers, kunstenaars, ondernemers, … aan elkaar. “Een rits mensen die mijn carrière hebben verrijkt en mijn liefde voor nieuws verder hebben laten groeien.”

Kawtar Najjar

Kawtar Najjar is de hoofdredactrice van AYA lifestyle Magazine, een tweemaandelijks vrijetijds- en lifestyle magazine gericht op moslimvrouwen dat ook een brug wil bouwen tussen culturen. Er komen vooral portretten van vrouwen in aan bod die zich zowel op persoonlijk als professioneel gebied ontplooid hebben. Op deze manier wordt een ander beeld uitgedragen dan wat doorgaans in de media verschijnt. Haar moto: “elkaar beter kennen betekent elkaar beter begrijpen waardoor er meer respect kan ontstaan.”

MANAGEMENT

Rachid Azaoum

Rachid Azaoum heeft een master in marketing en ISO-kwaliteitsbeheer. In 1994 gaat hij bij de Quick groep aan de slag in een leidinggevende functie. Vervolgens neemt hij als franchisehouder 4 Quick restaurants over en wordt hij Brico-franchisepartner. In 2013 wordt hij uitgeroepen tot beste Quick franchise van het jaar. Zijn bedrijf stelt 140 mensen tewerk waarvan 95% Brusselaars zijn. Als beheerder van BECI, zet Rachid zich ook in voor de sport en verschillende initiatieven omtrent solidariteit en tewerkstelling voor jongeren.

Karima Draoui

Karima is gediplomeerd in Bedrijfsmanagement en marketing. Haar carrière begint als Support engineer bij Ingram Micro, leider op het gebied van informaticadistributie, voordat ze de stap maakt naar Product Manager bij Microsoft. Bij Cisco, wereldleider op het vlak van netwerktechnologie staat ze aan het hoofd van een team van 8 medewerkers; “ik heb mijn vastberadenheid te danken aan mijn ouders die zowel mij als mijn 8 zussen en broers doorzettingsvermogen en werkethiek hebben bijgebracht.

Boussa El Ouafi

‘Communicatieman’, Boussa El Ouafi heeft de kneepjes van het vak leren kennen als manager in de autosector voordat hij Human Orga opricht, een adviesbureau voor organisatie en strategie. Zijn leitmotiv is “change management door de projecten heen met oog voor het welzijn”! Hij is helemaal wild van BOOST! Een leiderschapsprogramma voor jonge Brusselaars uit sociaal en economisch benadeelde bevolkingsgroepen waar hij optreed als coach en field manager!

ONDERWIJS, ACADEMISCH DOMEIN

Nadia Fadil

Nadia Fadil is zowel sociologe als antropologe. Ze geeft les aan het onderzoekscentrum voor Interculturalisme, migratie en minderheden aan de KUL (Katholieke Universiteit Leuven). Haar focus ligt op de kruispunten tussen religie, subjectiviteit, non-confessioneel liberaal bestuur en multiculturalisme. Als specialist op het gebied van subjectiviteit richtte ze zich vooral op de ethiek van de auto-cultuur van Belgische moslims ongeacht of ze godsdienstig dan wel neutraal zijn. Ze mengt zich ook in het debat over de financiering van geloofsstrekkingen.

Nouria Ouali

Nouria Ouali is doctor in de Sociale wetenschappen en onderzoeksverantwoordelijke in het Centre de Sociologie du Travail, de l’Emploi et de la Formation (TEF). Haar interesse gaat uit naar de positie van de migrantenvrouwen in de werkwereld en ze coördineert de studie- en onderzoeksgroep ‘Gender en Migraties’. Ze heeft zo’n vijftigtal publicaties op haar naam staan omtrent deze thema’s.

Younous Lamghari

Younous Lamghari is een onderzoeker-consultant bij DiverCity (GERME – ULB). Als landbouwingenieur van opleiding heeft hij als goede burger een Bachelor in landbouweconomie en -sociologie behaald naast een specialisatie in bedrijfsbeheer en een getuigschrift in godsdienstwetenschappen. Momenteel werkt hij aan de voorwaarden voor een harmonieuze samenleving tussen verschillende ethnoculturele groepen met respect voor diversiteit.

VROUW VAN HET JAAR

Hafida Bachir

Hafida Bachir is voorzitster van Vie Féminine. Deze vrouwenbeweging voor permanente educatie in Franstalig België biedt een platform voor duizenden vrouwen van verschillende leeftijden en origine. Dit actieve netwerk ondersteunt vrouwen in hun autonomie, creëert solidariteitsverbanden en samenwerking om meer gelijkheid, solidariteit en rechtvaardigheid in onze maatschappij te brengen.

Malikka Bouaissa

Malikla Bouaissa is de oprichtster en hoofdredactrice van een internationaal online cultuurmagazine genaamd al.arte. Dit medium heeft oog voor kunst, cultuur, design, muziek, film, theater, gastronomie, mode, reizen en wil een brug bouwen tussen het Oosten het Westen. Malika en al.arte is opgebouwd rond een team van een twintigtal redacteurs en bloggers uit verschillende landen. Hun kantoren bevinden zich te Antwerpen, Amsterdam en Caïro.

Sihame El Kaouakibi

Sihame El Kaouakibi heeft pedagogie gestudeerd aan de VUB. Ze is de oprichtster van haar eigen dansschool (Let’s Go Urban) en initiatiefneemster van consultancybureau ‘A Women’s View’. Sihame zet haar talent en energie in om alle publieke en particuliere spelers van het land te overtuigen maar ze reikt ook de hand naar de wereld van het onderwijs, media en het publiek om te investeren in ons kostbaarste kapitaal: de nieuwe generaties. Ze schreef een boek over dit onderwerp getiteld #Believe. Sihame is ook voorzitster van de commissie Cultuur van de Provincie Antwerpen en voor De Schoolbrug.

ADVOCATUUR EN RECHT

Hakim Boularbah

Hakim Boularbah is doctor in de rechten (2007) aan de Université libre de Bruxelles (ULB). Hij is een vennoot in het advocatenkantoor Liedekerke, het eerste onafhankelijke Belgische kantoor met bijna 140 advocaten. Hij is er verantwoordelijk voor de coördinatie van de afdeling Geschillen en arbitrage, een materie waarin hij als expert wordt erkend zowel nationaal als internationaal. Hij is professor aan de Université de Liège (ULg) en de Université libre de Bruxelles (ULB) waar hij Belgisch, Europees en internationaal recht doceert. Thema’s waarover hij ook verschillende publicaties heeft gepubliceerd.

Abderrahim Lahlali

Abderrahim Lahlali is geboren in Gent. Hij behaalde zijn rechtslicentie in 2002. Zijn scherpe rechtvaardigheidsgevoel maakte het logisch dat hij voor een carrière als advocaat zou gaan. Als eerste Belgo-Marokkaanse advocaat aan de balie van Gent, heeft hij zich gespecialiseerd in strafrecht en mensenrechten. Abderrahim is ook sociaal actief voor de promotie van degelijk onderwijs en toegang tot werk die volgens hem garant staan voor een kwaliteitsvol burgerschap en ontwikkeling.

Fatima Omari

Fatima Omari is advocate. Ze behaalde haar rechtslicentie aan de Université de Liège in 1995. Verder wist ze ook de Bachelor in Europees recht aan de Universiteit van Sheffield aangevuld met specialisaties in internationale strafzaken en verzekeringsrecht. Haar voorkeur gaat uit naar bouwrecht, contracten en familierecht.

VERENIGINGEN

6è Sens

Samir El Biladi, was slachtoffer van een verkeersongeval en kan dit op miraculeuze wijze navertellen. Hij besluit om zich toe te wijden aan anderen die ook in zijn schoenen (hebben) gestaan. In 2009 richt hij daarom de vereniging ‘le 6è sens’ (‘het 6e zintuig’) op. De vereniging biedt steun aan overlevenden van een ongeluk, organiseert sensibilisatieacties in scholen en is er vooral in geslaagd om jongeren te overtuigen van een levensbelangrijke zaak, namelijk bloed geven.

MSC Ahlan

MSC Ahlan is een bruisende jeugdvereniging onder begeleiding van ervaren vrijwilligers. Ruim 20 jaar geleden heeft een handjevol Belgische-Marokkanen het initiatief genomen om een kleine lokale sportvereniging op te richten. In de loop der jaren reikte de aantrekkingskracht van MSC Ahlan steeds verder tot in de Antwerpse metropool waardoor jongeren uit de diversiteit hun talenten konden ontplooien in uiteenlopende activiteiten. Ze leerden er te vertrouwen op hun eigen mogelijkheden en vonden er steun voor hun persoonlijke ontwikkeling.

Age & Dignité

Age & Dignité is een Brusselse vereniging die zich richt op de problematiek van senioren uit de diversiteit. De vereniging biedt steun en troost aan gepensioneerde arbeiders en hun overblijvende echtgenotes die vaak van een kleine pensioentje moeten rondkomen. Zo kunnen ze op een waardige en rustige manier van hun oude dag genieten.

IT EN INGENIEURSPRIJS

Ehsan Alami

Ehsan is industrieel ingenieur en een dynamische teammanager. Ze leidt een team van 10 consultants en is verantwoordelijk voor de toekenning, begeleiding en ontwikkeling van projecten. Als senior consultant gespecialiseerd in de toepassing van HR-bedrijfsmanagement, leidt ze verschillende projecten voor lokale en internationale bedrijven.

Kalid Azaoum

Kalid is 25 jaar oud. Deze arbeiderszoon is al van jonge leeftijd gepassioneerd door de bouw en studeert in 2012 af als burgerlijk ingenieur aan de ULB. Sindsdien is hij projectleider in het hoofdkantoor voor technische controle van de Benelux. Hij heeft er zich toegelegd op de begeleiding van studiebureaus, architecten en bedrijven bij de bouw van efficiënte en veilige gebouwen.

Mohamed Rhanjati

Mohamed Rhanjati is projectingenieur voor elektrische netwerken en laadpunten bij Ikos Belgium. Hij heeft een passie voor nieuwe technologieën, respect voor de mens, teamspirit en uitmuntendheid. Binnen zijn bedrijf werkt hij mee aan opleidingen en het delen van expertise, hij werkt ook mee aan een ambitieus project bij de MIVB/STIB voor de automatisering van de Brusselse metro.

SPORTS

Nordin Ben Moh

Al op jonge leeftijd was Nordin bezeten van Thais boksen en besloot hij er alles aan te doen om tot de internationale top te gaan behoren van deze discipline. Hij realiseert zijn boksdroom na 76 wedstrijden waaronder 71 overwinningen (41 door ko). Hij is nu een van ‘s werelds 20 beste boksers. Naast zijn passie voor de sport wil Nordin ook een bron van inspiratie zijn voor de jonge generaties.

Aziz Hitou

Aziz Hitou is geboren en getogen in Antwerpen. Als internationale zaalvoetballer verdient hij zijn sporen bij FT Antwerpen en de nationale ploeg. Vanaf zijn 16e verjaardag speelt hij al in eerste divisie, hij heeft dan ook een indrukwekkend palmares opgebouwd: Beste belofte van België (2011), Gouden schoen (2012), Beste Belgische speler in (2012), Belgisch kampioen, kampioen van de Benelux, Super Cup en de Beker van België (2012).

Mehdi Carcela

Mehdi Carcela-Gonzalez is een internationale voetballer. Voorlopig speelt hij op de rechterflank als aanvallende middenspeler bij Standard. Hij beschikt zowel over de Belgische, Marokkaanse en Spaanse nationaliteit. Zijn palmares: Belgisch kampioen in 2009, winnaar van de Cup van België in 2011, winnaar van de Supercup van België in 2009 en vicekampioen van België in 2014, altijd in de kleuren van Standard de Liège.

STARTERS & ONDERNEMINGEN

Are & Are

Rachid Lamrabat staat sinds 2012 aan het hoofd van communicatiebureau Are&Are waar hij zich inzet om etnomarketing onder de aandacht te brengen van bedrijven en ondernemers. Hij slaagt hier wonderwel in door efficiënte oplossingen voor te stellen met oog voor diversiteit maar ook met de vaststelling waarvan hij ondertussen overtuigd is; dat de ‘nieuwe Belgen’ vaak trendsetters zijn. Dit zowel op het gebied van cultuur, mode of branding. De toekomst is aan ons.

Urbantech /Crowdfly

Ibrahim heeft zichzelf opgewerkt tot IT-consultant, zijn in 2005 opgerichte bedrijf Urbantech is gespecialiseerd in IT-consultancy en techniek. Op basis van zijn persoonlijke ervaring besluit hij Crowdfly.be op te zetten, een platform waardoor alle aankoop- en rapporteringsprocessen van consultants kunnen geautomatiseerd worden. Zijn systeem maakt het afstemmen van vraag en aanbod op elkaar eenvoudiger en geeft bovendien sociaal ondernemerschap een kans door ongelijkheid en discriminatie in te perken aangezien alleen rekening gehouden wordt met vaardigheden. Enkele van de grote accounts zijn: BNP Fortis Paribas, Elia, Fluxys, Sibelga, …

IBS Benelux

Issam El Mohajir is gepassioneerd door technologie, in 2012, richt hij IBS Benelux op en ontwikkelt hij innovatieve en krachtige IT-technologie voor handelaars, professionals en kmo’s. Het succes van de innovatieve systemen van IBS Benelux wordt met open armen ontvangen in andere Europese landen, in Noord-Afrika en meer bepaald in Marokko. Issam wist het pad naar grenzeloos succes in te slaan door het evenwicht te zoeken tussen inspanning, opleiding en probleemoplossing.

KUNST & CULTUUR

Adil El Arbi et Bilall Fallah

Adil El Arbi en Bilall Fallah vormen een duo van getalenteerde regisseurs-acteurs. Hun filmrepertoire telt verschillende kortfilms ‘Broeders’, ‘Coupe Ghoroto’ en ‘Astaghfiro’ (2011), twee langspeelfilms ‘Image’ (november 2014) bewierookt door de gespecialiseerde pers en werd goed ontvangen bij het publiek en de media. En ‘Black’ (in postproductie). Hun serie ‘Belgica’ die in 2012 op een Vlaamse zender uitgezonden werd, bezorgde hen een plek in de club van BV’s (Bekende Vlamingen). Adil liet zich van zijn beste kant zien tijdens het bekende programma ‘De slimste mens’ waarbij hij wekenlang tot aan de finale toe de vloer aanveegde met zijn tegenstanders op onnavolgbare wijze.

Rival

Rival is de voorloper en het symbool van de Belgische hiphop sinds 1989. Via de spuitbussen en op de muren van de hoofdstad schreeuwt hij zijn naam en die van zijn groep CNN199. In ’96 wint hij de eerste battle van de mc’s in België en kaapt ook een succesvol album en legendarische nummers weg. Hij neemt ook deel aan concerten, werkt mee aan albums en internationale tournees (Diversidad). Rival staat ook voor cultuurevenementen in de stad zoals het Festival Expressions Urbaines, tentoonstellingen, een internationale met 50 mc’s waaronder IAM en Africa Bambata, 12 jaar airtime op Fm Brussels, een totaal nieuw genaamd Ghetto Blaster, zendtijd op Arabel Fmen binnenkort het langverwachte album CNN199.

Sidi Larbi Cherkoaui

Sidi Larbi Cherkaoui, geboren te Antwerpen op 10 maart 1976, is een Antwerpse danser en choreograaf van hedendaagse dans. Hij kan rekenen op lovende internationale kritieken waardoor Sidi Larbi Cherkaoui kan samenwerken met de grootste compagnieën en theaters in Europa, de VS, China en Japan. In 2011 doet de Britse regisseur Joe Wright beroep op hem om de choreografie uit te werken voor de dansscènes van de film Anna Karenina. In 2013 krijgt hij de opdracht van het ballet van de Parijse opera om de Bolero van Maurice Ravel in een nieuw jasje te steken. In 2014 bezorgt hij de Munt een adembenemend spektakel met De oorlog van 14-18

JURYPRIJS

Mustafa Harraq

Mustafa Harraq is actief als adviseur bij de Christelijke vakbond ACV. Hij begeleidt personen en groepen uit kwetsbare milieus tijdens hun zoektocht naar werk en opleiding. Hij heeft daarvoor zijn eigen manieren ontwikkeld en haalt daar al ruim 20 jaar opmerkelijke resultaten mee! Sport en mentale coaching zijn de uitgelezen tools om mensen uit deze doelgroep uit hun vertrouwde omgevingen te halen en hun ingedommelde motivatie opnieuw tot leven te wekken. Als freelancer geeft hij ook managementtraining aan personen uit de immigratie.

TYN

TYN wordt gedragen door een netwerk van jonge kaderleden die actief zijn in de diversiteit. TYN’s missie: jongeren van verschillende achtergronden helpen ontwikkelen door te werken aan het zelfvertrouwen en hun burgerlijke betrokkenheid. De doelstellingen: Een vormingsstructuur uitbouwen voor jongeren en zij die betrokken zijn bij hun ontplooiing als volwassenen. Advies geven aan jongeren omtrent keuzes op gebied van academische en beroepscarrière door in te zetten op hun talenten. Synergiën creëren tussen de verschillende structuren en actoren die contact hebben met de jongeren.

YA Cours

Van lager onderwijs tot hoger onderwijs en dit voor alle onderwerpen, YA Cours biedt leerlingen, studenten en volwassen de mogelijkheid om hun volledige potentieel te bereiken en te slagen. Bij YA Cours is succes niet voorbehouden voor de schoolgaande elite maar kan iedereen daar aanspraak op maken. Door het succes en de ontplooiing van de leerlingen voorop te stellen, biedt YA Cours een oplossing voor de schoolgaande jeugd die ondersteuning kan gebruiken. Doelstellingen: betere cijfers halen, vooruitgang boeken in een bepaald vak, verder verfijnen of leren leren en organiseren.